lekkerlevenisdeleus.reismee.nl

… en de Sjezende Sjinezen

'Hello welllcome to Beijing. We plovide you with infolmation. Touls ale oul speciality' hoor ik rechts...

Aan de linkerkant lees ik:' Civilized behavior of tourists is another bright scenery rational shopping'.

Ja, denk ik bij mezelf, ik snap het niet maar ze proberen het in ieder geval wel...

We zijn inmiddels vier weken in China en sinds Beijing zijn Lonneke en Bart bij ons voor hun vakantie van 3 en halve week. Het is ons opgevallen dat chinezen echt wel hulpvaardig zijn. Er zijn veel chinezen bij die van tevoren verwachten dat ze ons toch niet kunnen helpen en zich met schaamte van ons afkeren. En er zijn chinezen bij die moeten lachen omdat die gekke blanke westerling hen iets komt vragen. Maar tot nu toe is ons altijd alles gelukt (nou ja, die kippenkop tussen het eten maar even niet meegerekend). Het is gewoon een kwestie van doorzetten, zielig kijken en tussendoor glimlachen.

Iets om nooit meer te doen is een lange treinreis met de hardseat. Inmiddels hebben we er twee gedaan en zijn we ternauwernood ontsnapt aan de derde keer. Je moet je voorstellen dat er een bankje in een trein is waar je zoveel beenruimte hebt als in een krappe kelderkast en een rugleuning die net een beetje naar voren (!!) helt. Bovendien worden de driepersoonsbankjes vaak gebruikt door vijf personen. Links van je zit een chinees op je tenen te spugen, terwijl de persoon recht tegenover je continu in zijn telefoon zit te gillen. De persoon rechts van je ligt met haar knoflookadem op jouw schouder tegen je aan te slapen. En dan ben ik nog vergeten te vertellen dat zo'n rit ongeveer 17 uur duurt.... Tickets voor het slaapgedeelte zijn vaak ver van tevoren uitverkocht, dus vandaar dat we de laatste keer een uur lang met een conducteur hebben zitten kletsen voordat we een upgrade kregen. Zoals gezegd: het is gewoon een kwestie van doorzetten, zielig kijken en tussendoor glimlachen, en doen alsof je ziek bent...

Memorabele momomenten komen zo'n beetje iedere dag wel voorbij. Zo hebben we in een winkel een kwartier staan discussiëren met de verkoopmevrouw hoe duur nu eigenlijk zes biertjes zijn. Voor het volgende voorbeeld hoef je geen wiskundige te zijn: Men neme 1 biertje a 3,5 yuan (ongeveer 35 cent voor een halve liter!!), men kope er zes. Dat betekent dat dit kost: 6 x 3,5 = 21 yuan. Nu gelooft die verkoopmevrouw ons dus niet, en maakt problemen. Je weet niet welke problemen, want je verstaat elkaar voor geen meter, dus daar hebben ze een handige oplossing voor verzonnen: pratende rekenmachines! In China verteld iedere rekenmachine je, in het chinees, wat je intypt. Dus ik, wiskundige die ik ben, houd die rekenmachine onder de neus van die vrouw en laat haar zien (in het chinees) en horen (in het chinees) dat 6 x 3,5 toch echt wel 21 is. Die mevrouw moet toch een soort blinde en doofstomme winkel hebben, want ze gelooft ons nog steeds niet. Ze haalt de gehele buurt erbij en als na 16 minuten en 42 seconden de buurman met dezelfde rekenmachine laat zien dat alles ok is, begint ze te lachen en laat ze ons gaan....

Nu maar een beetje hoe we onszelf vermaken. We ontbijten elke dag met eieren op toast, vers sap, vers fruit en koffie. We slapen in een te hard bed (= plank) en maken er een sport van om in een zo goed mogelijk hostel te slapen voor zo weinig mogelijk. We hebben besloten dat dingen als gebouwen en tempels ons niet zoveel interesseren, maar natuur, activiteiten en mensen wel.

Vaak besluiten we dat het te warm is om echt iets te gaan doen, maar uiteindelijk belanden we dan toch weer ergens waar het te warm is (bijvoorbeeld aan een rots met 35 graden)...we leren niet echt van onze fouten zeg maar. We hebben vraagstukken voor elkaar die vaak alleen maar op te lossen zijn met wikipedia. Zoals: hoeveel schriften zijn er eigenlijk? Of: hoe stuurt een spaceshuttle als er geen lucht is?

Afijn , meer echte informatie voor mensen die graag willen weten waar we echt hebben gezeten (die zijn er ook). In de afgelopen tijd zijn we 1 week in Beijing geweest en daar zijn we natuurlijk naar de Chinese muur geweest, we zijn naar het Olympische park gefietst, en we hebben de verboden stad bekeken. Daar vandaan hebben we een vrij standaard route gedaan door China: Xi'an met de terracotta legers, 3 dagen Chengdu (panda's!!), Lijang in het zuiden voor de oude stad en een 2-daagse trekking door de Tiger Leaping Gorge, een paar dagen Dali om te fietsen, en nu zijn we in Yang Shuo: een mooie plaats bij een rivier om onze klimvaardigheden weer eens te testen. Over een week gaan we terug naar Chengdu om van daaruit naar Tibet te gaan.

De opdrachten.

Ook deze editie zijn er weer wat opdrachten gelukt. Maar allereerst een tegenvaller: het badmintonnen is wel gelukt, alleen tegen wat miserabele tegenstanders, dus helaas is de opdracht nog niet voldaan. Maar niet getreurd, Bouk krijgt vast nog wel een kans...

Wel gelukt is de opdracht om een langere chinees te vinden dan Bouke. Dat leek in eerste instantie best makkelijk, maar in praktijk blijkt het gewoon echt wel lastig eentje te vinden die langer is dan 1.91. Gelukkig wilde deze Grote Vriendelijke Chinese Reus met Bouk op de foto, dus het bewijs zit bij de foto's. Ook gelukt is de BBQ! Op straat in Beijing hebben we heerlijk stokjes met vlees en groenten staan BBQ-en voor ons en een groep lokale chinezen. Zij gelukkig want het was op onze kosten, en wij gelukkig, want er gaat weer geld naar Sri Lanka. Bovendien hebben we goede tips gehad hoe we miljonair moeten worden in China. Als 3e opdracht moesten we het logo van SV Someren namaken. En hoe dat gelukt is! We zijn met bakstenen en onszelf in de weer geweest. Daarbij heeft Lon de hoge chinese stadspoort beklommen en de foto genomen. Zie zelf het resultaat maar! Als laatste hebben we ook een lokale volksdans gedaan. De chinezen dansen in groepen s 'avonds laat gewoon op straat. Daar hebben we gevraagd welke dans was MOESTEN leren. Nou dat hebben ze geweten. Iedereen die weet hoe goed Bouke's dansskills zijn, en hoe goed Nicolien haar motoriek is, weet wel dat het er niet uitzag. Maar gedaan hebben we het! Zo zie je maar weer dat niets ons te gek is. Meer opdrachten zijn welkom!

  • 1) Op de foto met een Russisch snoepje (Ernst) 10,- Opdracht geslaagd!
  • 2) Foto van lokale zelf gebrouwen drank in Mongolië 10,- Opdracht geslaagd!
  • 3) Kaartje knippen in de trein (Lonneke en Bart) 10,- Opdracht geslaagd!
  • 4) Langere chinees dan Bouke zoeken (Jelle) ?? Opdracht geslaagd!
  • 5) BBQ'en met de plaatselijke bevolking (Jeannete) ?? Opdracht geslaagd!
  • 6) Maak het logo van SV Someren (Jos en Ans) 15,- Opdracht geslaagd!
  • 7) Doe de lokale volksdans (Marlies L) ?? Opdracht geslaagd!
  • 8) Maak een kwartetspel met foto's (Dian) opdracht loopt
  • 9) Beeld spreekwoorden uit (Merle en Jochem) 35,- opdracht loopt
  • 10) Doe 'het dansje' overal (grote groep vriendjes) opdracht loopt
  • 11) Op de foto met plaatselijke vuilnismannen (Marielle) opdracht loopt
  • 12) Badmintonnen met lokale badmintonners (Gjalt en Jelle)
  • 13) Tot aan onze kuiten in de ganges (Aad)
  • 14) Op de foto met zoveel mogelijk kinderen (Arne)
  • 15) Maak een sneeuwpop (jw)

Dat was het weer, Nicolien mist de poes, en Bouke mist oude kaas op bruin brood.

Groetjes en kussen aan iedereen!

N & B

Reacties

Reacties

Janne

COOOOL. Bouke brood met kaas is niks vergeleken bij een halve liter bier voor 35 ct, stel je niet aan ;). Nicolien je hebt toch een lekker dier bij je, de poes wacht geduldig en staartloos op jullie terugkomst. Dus stop met missen en blijf genieten en verhalen schrijven.
me like! gloetjes uit Voolbulg

Bart en Lon

paar extra's:
- een hardseat is helemaal niet zo erg... pfff, HOERENTREIN!
- nicolien violence de langen, hoe smaken de nootjes?!?

Nog heel veel plezier en een laatste vraag vanuit ons: WHERE ARE YOU GOING?!?!

missen jullie en china

Kus

hetty en nico

het ziet er allemaal geweldig uit
geniet er lekker van
en felix vermaaktzich prima

Jeannette

Zoals beloofd, 50 euries voor de BBQ met de locals! Waar moet ik het naar overmaken?

Jelle + huisdieren

@ sjaan : dat stond in het vorige bericht: (geld voor goed uitgevoerde opdrachten kunnen jullie storten op: 129568198)

Wat een heerlijk verhaal weer.. en mijn opdracht loopt? ben benieuwd hoe dat er uit ziet ;)

Kroelies van hier en onze kater.. en nog een xtje bedankt voor de lieve chinese kaart.. had geen rekenmachine nodig om m te kunnen ontcijferen:)

Lonne

Super foto aan de bovenkant van de site!!!

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!